Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

Weet wat je neemt: Isolaat vs. Caseïne

Marco Verhoek
13 december 2022
Leestijd: 12 minuten
Wanneer je aan een sporter vraagt welke supplementen hij of zij gebruikt, krijg je bijna altijd te horen dat ze whey eiwitten gebruiken. Iedere sporter weet dat eiwitten een waardevolle toevoeging op het voedingsschema zijn. Wij zien helaas nog té vaak dat deze sporters niet goed weten wat de waarde van whey eiwitten zijn en wat de verschillende vormen precies inhouden. In dit artikel leggen wij het verschil uit tussen whey en caseïne.

Whey (wei) Isolaat is zo populair omdat de aminozuren uit dit isolaat erg snel in de bloedsomloop worden opgenomen en dus vrij direct beschikbaar zijn voor de spieren. Zo kan de eiwitsynthese snel starten en is er in jouw lichaam zo minder lang een gebrek aan de zó belangrijke aminozuren. Door whey isolaat in te nemen zorg je er dus voor dat je spieren niet snel afbreken (katabole fase) maar juist beschikken over de juiste middelen om te kunnen groeien (anabole fase).

Caseïne wordt ook wel een trage proteïne genoemd omdat de opname van de aminozuren veel meer tijd kost.

VERSCHILLENDE SOORTEN EIWITTEN

Niet elk eiwit is hetzelfde, er zijn veel verschillende soorten eiwitten die elk weer nét verschillend zijn! Zo verschillen de eiwitshakes in zuiverheid en snelheid van opname.

De meest bekende eiwitten zijn whey eiwitten, Isolaat, concentraat, hydrolisaat, caseïne, micellar caseïne, caseïnaat, soja eiwitten, soja eiwit concentraat, soja eiwit isolaat en ei eiwitten. In dit artikel gaan we enkel in op eiwit isolaat en eiwit caseïne, 2 populaire en waardevolle eiwitten voor krachttrainers.

WAT ZIJN WHEY EIWITTEN?

We hebben whey eiwitten al eens behandeld in een artikel op onze website. Kort beschreven: Whey eiwitten (wei proteïne concentraat = WPC) bestaan uit geconcentreerde whey-eiwitten. Door de zuiverheid en de aminosamenstelling ligt de opname in je lichaam tussen de 70% en 85%. Vooral dit hoge opnamepercentage, in combinatie met het feit dat deze eiwitten bijna overal te koop zijn, maakt het tot een van de meest populaire eiwit supplementen.

WAT IS WHEY ISOLAAT?

Tegenwoordig heb je veel verschillende whey-eiwitsoorten. De meest bekende zijn whey-concentraat, -isolaat en -hydrolisaat. Whey Isolaat ondergaat nog een extra bewerking waar het zich ontdoet van vetten en koolhydraten. Zo bevat whey Isolaat vrijwel geen melksuikers en zitten er per 100 gram meer eiwitten in dan de whey-concentraat. Wel is de whey Isolaat duurder, door de extra bewerking. Het grootste voordeel van whey Isolaat is dat het sneller in het lichaam wordt opgenomen en het een hogere insulinerespons heeft. Het grote voordeel is dus ook dat het direct na de training ingenomen kan worden om zo spierafbraak te voorkomen.

Whey Isolaat gebruik je als je lactose intolerant bent of als je een trage stofwisseling hebt. Whey Isolaat is in een van deze situaties uitermate geschikt omdat dit product vrijwel lactose vrij is. Natuurlijke koolhydraten en vetten zijn eruit gefilterd door een filtersysteem (cold proces). Deze eiwitten zijn zo zuiver dat jouw darmkanaal vrij weinig moeite hoeft te doen om de eiwitten te verwerken. Dit is ideaal voor mensen met een streng dieet en voor mensen die in wedstrijdvoorbereiding zijn. Tevens is Whey isolaat interessant als je heel vaak traint. Voor in de avonduren adviseren wij een trager eiwit, zodat er een langer profijt is van de eiwit inname.

M Double You adviseert het enzyme lactase voor mensen die lactose intolerant zijn. Dan is je probleem direct verholpen.

WAT IS CASEÏNE?

Caseïne eiwit bestaat uit grote eiwitketens. Je lichaam heeft meer tijd nodig om ze te verteren. Caseïne heeft als voordeel dat het lichaam gedurende een langere periode voorzien wordt van aminozuren. Hier tegenover staat dat whey-isolaat een snellere opname heeft. Caseïne wordt vaak gebruikt ná een avondtraining, om zo zorg te dragen voor voldoende aminozuren over de gehele nacht. Na 4- tot 6 uur heb je nog steeds een stabiel- en verhoogd aminozuurspiegel.

Caseïne is voor mensen die een snel metabolisme hebben. Je lichaam is dan erg snel met het verwerken van de eiwitten. Heb jij snel honger na het eten van je lunch of diner en/of nuttig je met gemak meer dan 3500 calorieeën per dag? Dan is er een grote kans dat je beter caseïne kunt gebruiken dan Isolaat. Caseïne is tevens ideaal voor mensen die voor het slapen een eiwitshake nemen om hun lichaam in de nacht te voorzien van de benodigde eiwitten.

De vraag welk supplement beter is,  is dan ook niet aan de orde. Het zijn in feite 2 verschillende producten die je om andere redenen gebruikt. Vaak worden deze verschillende eiwitten ook gecombineerd om een perfecte mix te maken.

M Double You - Whey Isolate
Whey IsolateM Double You
4 smaken
 
Scitec Nutrition - 100% Casein Complex
100% Casein ComplexScitec Nutrition
2 smaken
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.