Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

CELLULITE TE LIJF MET SPORT EN VOEDING?

Nancy Heijnis
18 maart 2022
Leestijd: 10 minuten

ZO KOM JE UIT DE PUT

Je traint je een slag in de rondte, zit goed strak in je vel en nog zie je die lelijke putjes in je huid. Vooral op je billen en bovenbenen. Aaaahhhh…..een sinaasappelhuid…Dat komt toch alleen voor bij dikkere vrouwen? Niet dus. Om gek van te worden! Het komt soms ook voor bij mannen maar lang niet zo vaak als bij vrouwen. Hebben wij weer… Gelukkig is het onschuldig, maar dat maakt het niet minder frustrerend. Hoe krijgen we die lelijke putjes weer weg? Of moeten we er mee leren leven? Is gezond eten de oplossing of is er toch nog iets meer voor nodig? We gaan op onderzoek.

Cellulite een echte vrouwenkwaal?

Het is een fabeltje dat cellulite alleen bij dikkere vrouwen voorkomt. Het komt ook bij slanke, getrainde vrouwen voor. Het is zelfs zo dat bijna 90% van de vrouwen er mee te maken heeft of krijgt. Waarom meer bij vrouwen dan bij mannen, vraag je je misschien af. Dat komt omdat de vrouwelijke huidlaag rust op steunpilaren waar de structuur van het vet mee is opgebouwd. De balans wordt verstoord omdat cellulite de structuur verandert. De witte vetcellen verdikken en hopen zich samen met vocht en giftige stoffen op. Men vermoedt dat het hormoon oestrogeen, een slechte doorbloeding, sommige voedingsstoffen, erfelijkheid en te weinig lichaamsbeweging er mee te maken kunnen hebben. De gebieden waar cellulite voorkomt, voelen vaak kouder aan omdat de bloedcirculatie daar niet al te best is, het is vaak gevoelig en je wordt er zelfs minder snel bruin. Je kunt het dan ook met recht een vrouwenkwaal noemen.

Wit en bruin vet, waar ontstaat cellulite?

Vet(cellen) liggen opgeslagen in vetweefsel wat een soort bindweefsel is. Bij vrouwen (20-25%) ligt er van nature meer vet opgeslagen dan bij mannen (15-20%). Bij volwassenen is bruin vetweefsel vaak vermengd met wit vetweefsel. Net als de bruine boterhammen op je bord zijn de bruine vetcellen echt de beste vetcellen. Wit vetweefsel heeft natuurlijk ook nut voor het lichaam. Het is de grootste reserve energievoorraad in ons lichaam. Wit vet zet energie niet om, maar slaat het op. Wit vet zit tussen je huid en rondom je organen. Het produceert het hormoon oestrogeen en zorgt voor regulering van het hongergevoel door de productie van Leptine. Echter een teveel aan wit vet is slecht voor je. Vooral tussen je organen, wat je natuurlijk niet kan zien. Wat je wel ziet, is te veel wit vet onder de huid. Dat zijn de zogenaamde zwembandjes, de bierbuikjes, de kipfiletjes, de zadeltassen, de lovehandles en vet waaruit cellulite is (of kan) ontstaan! Het bruine vet zorgt o.a. voor extra energiegebruik door verbranding van vet uit witte vetcellen. Het genereert lichaamswarmte door de verbranding van vetzuren en glucose. Goed nieuws!

Wat doen we al aan sport, voeding en andere middelen?

We geven kapitalen uit aan anti cellulite crèmepjes, bevriezen, ultrasounds, body wraps, scrubs, liposuctie, massages, oliën, laseren, therapieën etc….Je kan het zo gek niet bedenken. Vaak pijnlijke behandelingen waarvan niet eens bewezen is of het helpt. Je moet toch wel 3x nadenken voordat je een liposuctie wilt ondergaan. Het is niet zo gek om eerst goed uit te zoeken wat wel en niet werkt, voordat je zo’n tube in je billen laat steken!

Hoe gaan we cellulite echt te lijf?

We hebben net geleerd dat bruin vet zorgt voor extra energiegebruik door verbranding van vet uit witte vetcellen. Dat is echt goed nieuws in het gevecht tegen cellulite!  Het bruine vet kan worden geactiveerd door o.a. in een badkuip met ijsklontjes te gaan zitten. Die Iceman Wim Hof is echt niet gek. Kijk, je hoeft niet gelijk met je blote billen over de Noordpool te gaan wandelen, maar draai die douche gewoon eens op koud en probeer dit vol te houden totdat je weer normaal ademt. Sla na die heerlijke warme sauna nu eens niet het koude bad over.  Gooi lekker je raam open tijdens het slapen…….ja juist ook in de wintermaanden. Jouw bruine vet zal er door groeien en dat is goed nieuws voor het aanpakken van het witte vet en cellulite. Je kan ook de methode Cryolipolyse uitproberen. Het vet wordt dan bevroren op precies die plekken waar je cellulite hebt. Een logische aanpak, want je stimuleert de doorbloeding op een heftige manier. Onderzoek moet uitwijzen of dit ook helpt op de lange termijn.

In ieder geval: gezond eten! Producten die veel vezels bevatten, waaronder groente en fruit. Daarnaast is het verstandig om minstens 1,5 liter water te drinken.

Anders eten helpt tegen cellulite

Als je het probleem serieus wilt aanpakken, is het allereerst aan te raden aan om niet meer calorieën binnen te krijgen op een dag dan dat je verbrand. Je boekt de meeste resultaten als je dieet uit veel eiwitten en zo weinig mogelijk geraffineerde suikers bestaat. Die suikers zijn de boosdoeners want ze worden direct als vet opgeslagen als je deze niet verbrand. Daarnaast zijn dit soort suikers alleen maar slecht voor je gezondheid en leveren ze geen enkele voedzame waarde. Het eiwitrijke dieet ondersteunt spierherstel en stimuleert de spieropbouw. Dit betekent sneller een strakkere huid. Daarnaast zorgen eiwitten ervoor dat je langer een verzadigd gevoel behoudt. Er bestaan genoeg eiwitrijke supplementen die heel goed passen in een dieet tegen cellulite. Je dieet hoort daarnaast uit een juiste verhouding van koolhydraten en vetten te bestaan. Informeer bij een diëtist als je een op maat gemaakt voedingsschema wilt aanvragen. Als aanvulling op je voeding kun je ook een supplement nemen met alfa-liponzuur en groene koffie/thee die de verbranding van vetzuren én de vorming van bruin vet stimuleert.

Ultrasound/cavitatie/endermologie

Dit zijn methodes waarvan geclaimd wordt dat deze helpen tegen cellulite. Het zijn vaak kostbare behandelingen waar de meningen over verdeeld zijn. Je zult na deze behandelingen toch echt op je voeding moeten letten anders eet je alles er in een mum van tijd weer aan.

Spieren bouwen

Het opbouwen van spiermassa helpt omdat je huid wordt opgetrokken waardoor je cellulitis zichtbaar vermindert. Dus raap die discipline bij elkaar en ga naar de sportschool! Als je het echt goed aanpakt, ga je aan krachttraining doen. Pump up that volume! Geen zin in die sportschool? Dan is het aanschaffen van een simpel springtouw ook een idee. Als je maar meer gaat bewegen.

Masseren tegen cellulite

Om de vetophopingen onder je huid te lijf te gaan, daar bestaan veel verschillende methodes voor. Met cups (auw pijnlijk), met massage apparaten of gewoon met de hand met een borstel met rubberen nopjes of een handschoen van touw. Misschien is het een mooi klusje voor die man die toch niets aan het doen is..

Werken crèmes tegen cellulite?

Ook zijn er heel veel verschillende anti-cellulite crèmes op de markt te vinden. Daarover wordt gezegd dat het de structuur van je huid verbeterd. Je moet alleen een lange adem hebben en een dikke portemonnee, want soms kan het wel langer dan 6 weken duren voordat je een klein beetje resultaat gaat zien.

Conclusie:
blijf goed nadenken en laat je niet gek maken. Koude baden, voeding met eventuele aanvullende supplementen en regelmatig krachtsporten lijken toch de meeste voordelen te geven. Probeer zoveel mogelijk witte vetcellen om te zetten naar bruine vetcellen om een langdurig resultaat te boeken. Bedenk dat het jaren heeft geduurd om te veel witte vetcellen op te bouwen en dat je langere tijd nodig zult hebben om dit weer om te draaien naar bruine vetcellen. Hoe ouder je bent hoe moeilijker, maar niet onmogelijk. Al de andere oplossingen zijn lapmiddelen. Als je je voeding niet aanpast en niet gaat sporten, komen ook die vetjes en cellulite ook gewoon weer terug. Dan is alle moeite voor niets geweest. Je weet nu hoe je cellulite te lijf kan gaan. Laat een reactie achter over hoe jouw gevecht gaat en misschien heb je nog wel meer tips. Wij vrouwen (en een enkele man) kunnen alle hulp gebruiken!

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.