Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Pre-Workout
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

Aminozuren de essentiële bouwstoffen van het lichaam

Marco Verhoek
25 januari 2019
Leestijd: 8 minuten

Er bestaan ontzettend veel feiten en fabeltjes over deze essentiële bouwstoffen. Als het gaat om gezondheid en fitness wordt dit supplement vaak verkeerd ingezet. In dit artikel zullen wij het een en ander voor jullie verhelderen op het gebied van aminozuren, wat het precies zijn, waarvoor je ze nodig hebt en hoe je eraan komt.

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn bouwstoffen voor eiwitten, bestaan uit zuurstof, waterstof en stikstof. Ze gaan spierafbraak tegen en zorgen ervoor dat je spieren sneller en sterker herstellen. Een groot deel van onze cellen, spieren en weefsel in het lichaam bestaat uit aminozuren, zij zorgen ervoor dat onze cellen structuur krijgen. Deze bouwstenen van proteïnen zorgen ervoor dat alle fysiologische processen in het lichaam goed kunnen functioneren. Ze worden dus bij de meeste lichaamsprocessen gebruikt, van hoe het lichaam werkt tot hoe de hersenen functioneren.

De lever produceert ongeveer 80% van de essentiële aminozuren, de rest moet dus aangevuld worden met een juist voedingspatroon en supplementen.

Semi-aminozuren

Er zijn meerdere soorten aminozuren, semi-aminozuren zijn de bouwstoffen die niet natuurlijk worden aangemaakt in de lever en dus in het lichaam. In een juist en gevarieerd eetpatroon zou je normaal gesproken er vanuit kunnen gaan dat je voldoende aminozuren binnen krijgt. Maar als je fanatiek traint heb je natuurlijk ook meer energie en meer van deze aminozuren nodig. Sommige aminozuren zijn geschikt om sneller spieren op te bouwen, sneller af te vallen of te helpen tegen haaruitval.

Waarvoor heb jij aminozuren nodig? 

Aminozuren hebben een positieve invloed op het spieronderhoud en spierherstel, ze zijn essentieel voor ons stofwisselingsproces. Ze zorgen ervoor dat je alle voedingsstoffen zo goed mogelijk kan opnemen. Hierbij kun je denken aan stoffen als water, vetten, koolhydraten, proteïnen, mineralen en vitaminen. Aminozuren moeten in voldoende hoeveelheid aanwezig zijn om prestaties in sport, je energie, je herstel, spier- en vetverhouding en je hersenen en humeur goed te kunnen laten functioneren.

Hoe kom je aan aminozuren?

Vlees bevat een groot deel van de vereiste aminozuren die je lichaam nodig heeft. Een combinatie met de juiste groenten en granen kan ervoor zorgen dat er een goede basis ontstaat. Helaas bevat de rest van je dagelijkse voeding niet voldoende aminozuren om deze basis in evenwicht te houden. Om aan de benodigde hoeveelheid aminozuren te komen is het dus van belang dat je je dagelijkse voedingspatroon aanvult met supplementen zoals bijvoorbeeld een proteïne poeder of capsules/tabletten.

De inname van deze poeders en/of capsules/tabletten kan het beste plaatsvinden direct na je training, zij ondersteunen namelijk de aanmaak van nieuw spierweefsel. De hoeveelheid is natuurlijk voor iedereen anders, maar gemiddeld is 10 gram aminozuren aan te raden.

CONCLUSIE

Aminozuren zijn dus essentiële bouwstoffen die het lichaam nodig heeft. Als je een fanatiek sporter bent en meer spieropbouw wilt, minder vet of meer energie, dan kun je met aminozuur supplementen deze huishouding in het lichaam aanvullen.

Van de 22 aminozuren die nodig zijn, kan het lichaam er slechts 13 zelf produceren. Als je dus niet voldoende van deze 13 overige aminozuren binnen krijgt, zal het lichaam deze afnemen van het bestaande spierweefsel, met als gevolg spierafbraak. Veganisten dienen hierbij te begrijpen dat ze geen volledig aminozuur patroon opnemen als ze alleen plantaardige eiwitten binnenkrijgen.

Door de slechter wordende kwaliteit van dagelijkse voedingsmiddelen wordt er tegenwoordig dan ook zeker een aanvulling met aminozuren aanbevolen. Bij ons vind je aminozuren in verschillende vormen. Ampullen, capsules, tabletten, vloeibare amino’s en aminozuren in poedervorm. Gebruik jij aminozuren en wat heeft dit voor effect op jouw resultaten?

Performance Sports Nutrition - Amino Liquid
Amino LiquidPerformance Sports Nutrition
 
21,90
First Class Nutrition - Super Amino Force
Super Amino ForceFirst Class Nutrition
 
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Boost je mentale gesteldheid: Sporten en supplementen!

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.