Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

Fitness doelen stellen

Nancy Heijnis
15 maart 2022
Leestijd: 5 minuten

Doelen stellen, het blijft lastig. Of het nu gaat om het stellen van doelen voor werk, opleiding of voor persoonlijke ontwikkeling: er zijn diverse valkuilen waar je bij het stellen van doelen in kan vallen. Dit geldt natuurlijk ook voor fitness doelen, terwijl het stellen van de juiste doelen hierbij juist zo belangrijk is. Maar hoe zorg je er dan voor dat jij de juiste fitness doelen stelt? En nog belangrijker; hoe zorg je ervoor dat deze doelen niet verwateren, maar een duidelijke focus voor je blijven? In deze blog geven we je een aantal tips en tricks die jou kunnen helpen bij het stellen van jouw fitness doelen!

Focus op wat je wilt bereiken

Dat mooie lichaam krijgen waar je al jaren van droomt, die ene marathon binnen 4 uur uitlopen of je vetpercentage met 5% verminderen: er zijn diverse fitness doelen te bedenken. Om ervoor te zorgen dat jij deze doelen ook daadwerkelijk behaalt, is het belangrijk dat je het beeld van wat je wilt bereiken duidelijk voor ogen hebt én houdt. Zo blijf je niet alleen tijdens het sporten gemotiveerd om er keihard voor te werken, maar ook wanneer het gaat om je voedingspatroon en nachtrust.

Houd die positieve mindset vast

Als het duidelijk is waar je voor wilt gaan, probeer die positieve mindset dan vast te houden. Val niet terug in gedachten als: ‘Het lukt me toch niet, ik ga dit nooit halen’, want in zo’n geval maak je het jezelf alleen maar lastiger en wordt de kans inderdaad groter dat je het daadwerkelijk niet gaat halen. Probeer positief te blijven en zet dit soort slechte gedachten om in goede. Mindere dagen horen er uiteraard bij, maar zorg ervoor dat deze dagen niet de overhand nemen en verlies ook op deze dagen je doel niet uit het oog!

Doelen stellen: hoe doe je dat?

Er zijn diverse tips die jou kunnen helpen bij het stellen van de juiste doelen. Wij hebben er 5 voor je op een rijtje gezet, zodat jij in het vervolg weet waar je rekening mee moet houden.

1. Stel lange en korte-termijn doelen

Het is belangrijk dat je doelen stelt voor zowel de lange-termijn als de korte-termijn. Lange-termijn doelen zijn de grotere doelen, de uiteindelijke doelen welke je over een of misschien wel twee jaar wilt behalen. Deze doelen mogen daarom best een beetje ambitieus zijn. Het is veel motiverender om hard voor iets te werken wat je altijd al hebt willen bereiken, dan voor iets te gaan waarvan je al zeker weet dat je het kunt bereiken. Denk daarom groots bij het stellen van de lange-termijn doelen, maar probeer wel realistisch te blijven.

Korte-termijn doelen zijn daarentegen minder groot, maar bestaan juist meer uit gewoonten die je wilt ontwikkelen en tussenstappen om het grotere doel te behalen. Korte-termijn doelen stel je maandelijks, wekelijks of zelfs dagelijks. Zo kun je aan de hand van wekelijkse doelen bijvoorbeeld goed kijken of je op de goede weg bent en zijn dagelijkse doelen meer bedoeld om gewoontes te ontwikkelen.

2. Stel specifieke en meetbare doelen

Zowel de lange- als korte-termijn doelen moet je specifiek formuleren. ‘Ik wil afvallen’ en ‘Ik wil sterker worden’ zijn bijvoorbeeld veel te algemeen. Stel vast hoeveel je precies wilt afvallen, hoeveel je in spiermassa wilt groeien of naar welke kledingmaat je toe wilt werken. Zorg ervoor dat je doelen specifiek en meetbaar zijn.

3. Werk met deadlines

Ook is het belangrijk om vast te leggen voor wanneer je het doel wilt behalen. Heb je bijvoorbeeld twee jaar de tijd om dit doel te behalen of is het een doel voor komende zomer? Pas de grootte van het doel aan op het tijdsbestek dat je hebt en bedenk twee maanden voor de zomer niet dat je nog 30 kilo af wilt vallen. Blijf hierbij realistisch en denk vooraf goed na over de verhouding tussen de grootte van je doel en de tijd die je hiervoor nodig hebt. Te snel te veel willen, kan uiteindelijk alleen maar tegen je werken en leiden tot blessures en andere mankementen.

4. Houd je doel voor ogen

Zoals we net al zeiden, is het belangrijk dat je het beeld van wat je wilt bereiken, goed voor ogen houdt. Probeer je uiteindelijke doel te visualiseren. Beeld werkt voor de meeste mensen beter dan tekst. Daarom zorgt het visualiseren van je doelen vaak voor meer motivatie dan alleen het lezen van je doelen. Probeer meerdere keren per dag (of in ieder geval per week) aan dit eindbeeld te denken. Door herhaling sta je na bepaalde tijd automatisch stil bij je einddoel waardoor je onbewust eerder geneigd bent keuzes te maken die dit einddoel ten goede komen.

5. Blijf in jezelf geloven!

Blijf positief en blijf in jezelf geloven. Het klinkt misschien een beetje zweverig, maar dit is misschien nog wel de belangrijkste stap om ervoor te zorgen dat jij je doelen behaald. Vooral tijdens mindere periodes of op momenten dat je geen verandering lijkt te zien: geloof in jezelf! Je hebt het doel niet voor niks voor ogen. Dit is wat je wilt bereiken en waar je voor gaat knokken. Zo kan jij uiteindelijk zeggen dat je het ondanks alle tegenslagen gewoon gedaan hebt!


MDY-Gear - Power Straps
Power StrapsMDY-Gear
one size | Zwart
 

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.