De Sinterklaastijd brengt gezelligheid, cadeautjes en natuurlijk de echte Sint lekkernijen samen. Geniet van de voorpret en maak Sinterklaas extra speciaal met deze lekkere zoetigheden, heerlijk én verantwoord!
Met dit recept maak je ongeveer 25 eiwitrijke pepernoten: een gezondere keuze dan de traditionele variant. Perfect voor een verantwoord tussendoortje!
125 g havermeel
25 g vanille-eiwitpoeder (bijvoorbeeld Pure Whey of 100% Whey Protein van M Double You)
50 g kokosolie
5 el amandelmelk of magere melk
3 el speculaaskruiden
1 el kaneel
Snufje zout
Snufje bakpoeder
PEM-spray of bakpapier
Mengkom
Oven
Bakplaat
Blender, staafmixer of je handen
Verwarm de oven voor op 160 °C.
Meng het havermeel, eiwitpoeder, speculaaskruiden, kaneel en kokosolie in een blender of met een staafmixer. Dit kan ook met de hand.
Voeg geleidelijk de melk toe terwijl je blijft mengen. Het deeg zal enigszins korrelig zijn; dat is normaal.
Kneed het deeg met natte handen tot een samenhangend geheel.
Vet de bakplaat in met PEM-spray of bedek deze met bakpapier.
Rol met natte handen kleine balletjes van het deeg en druk ze lichtjes plat op de bakplaat.
Bak de pepernoten 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Laat de pepernoten afkoelen en geniet van dit gezonde tussendoortje!
Een heerlijke en gezondere Sinterklaastraktatie: eiwitrijke speculaascake gevuld met suikerarm amandelspijs en afgewerkt met een feestelijke topping van pepernoten en amandelschaafsel. Perfect voor pakjesavond of een gezellige winterdag!
2 rijpe bananen
180 g appelmoes (zonder suiker)
2 eieren
175 g havermeel (havermout fijngemalen tot meel)
90 g vanille-eiwitpoeder (bijvoorbeeld 100% Whey Sensation)
8 g bakpoeder
5 g koek- en speculaaskruiden
100 g kikkererwten
100 g amandelmeel
25 g honing of agavesiroop
1 tl amandelaroma of amandelextract
30 g (eiwit) pepernoten
10 g amandelschaafsel
1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 185 °C en bekleed een cakeblik met bakpapier.
2. Cakebeslag bereiden
Prak de bananen in een grote mengkom en roer de appelmoes en eieren erdoor.
Voeg het havermeel, eiwitpoeder, bakpoeder en speculaaskruiden toe. Meng tot een glad beslag.
3. Amandelvulling maken
Pureer de kikkererwten fijn en meng met het amandelmeel, honing of agavesiroop, en amandelaroma. Zorg dat de textuur lijkt op die van traditioneel amandelspijs.
4. Cake opbouwen
Giet ¾ van het beslag in het cakeblik.
Vorm de amandelvulling tot een lange staaf en leg deze in het midden van het beslag.
Bedek met het resterende beslag en werk af met wat losse stukjes amandelvulling, pepernoten en amandelschaafsel.
5. Bakken
Bak de cake in 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een prikker; deze moet er schoon uitkomen.
Laat de cake volledig afkoelen voordat je hem in 14 plakken snijdt.
Geniet van een heerlijke, voedzame Sinterklaastraktatie!
Combineer de romige zachtheid van cheesecake met de kruidige smaak van pepernoten in deze feestelijke traktatie. Perfect voor Sinterklaas, maar ook heerlijk voor andere gelegenheden!
Pepernotendeeg (zie recept voor eiwit pepernoten)
1 eetlepel ongezoete amandelmelk
400 g cottage cheese
250 g Griekse yoghurt
2 theelepels speculaaskruiden of koek- en speculaaskruiden
30 druppels stevia (of andere vloeibare zoetstof)
2 eiwitten
Springvorm (16 cm)
Blender of keukenmachine
Eventueel kleine ovenschaaltjes
1. Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 160 °C.
2. De bodem bereiden
Maak het pepernotendeeg volgens het recept en voeg een extra eetlepel amandelmelk toe.
Neem de helft van het deeg en rol het uit tot een cirkel die past in de springvorm (16 cm doorsnede).
Bekleed de bodem van de springvorm met het deeg en zorg dat ook ongeveer 2 cm van de rand bedekt is.
Bak de bodem 10 minuten in de voorverwarmde oven.
3. De vulling maken
Maal de cottage cheese in een blender of keukenmachine tot een glad mengsel.
Voeg de Griekse yoghurt, speculaaskruiden, zoetstof en eiwitten toe en mix tot een gladde massa.
4. Cheesecake samenstellen
Giet de vulling over de gebakken bodem in de springvorm. Als je extra vulling over hebt, giet deze dan in kleine ovenschaaltjes.
Bak de cheesecake (inclusief eventuele kleine schaaltjes) nog 40 minuten op 160 °C.
5. Afkoelen en opstijven
Laat de cheesecake volledig afkoelen op kamertemperatuur. Zet hem daarna in de koelkast om verder op te stijven.
Geniet van deze heerlijke, kruidige cheesecake als perfecte afsluiter van een feestelijke avond!