Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

Feiten en Fabels: over aankomen in Gewicht door Voeding en Training

Nancy Heynis
16 mei 2024
Leestijd: 8 minuten

Als het gaat om aankomen in gewicht door voeding en training, lijkt het alsof iedereen zijn eigen advies heeft. Maar wat is nu eigenlijk waar en wat is slechts een fabel? Laten we eens dieper ingaan op enkele van de meest voorkomende misvattingen en de feiten over dit onderwerp.

Fabel: Alles wat je eet, wordt automatisch omgezet in spieren

Dit is een van de grootste misvattingen als het gaat om aankomen in gewicht. Het is waar dat je spieren nodig hebt om te groeien, maar het proces is niet zo eenvoudig. Je lichaam heeft een overschot aan calorieën nodig om spiermassa op te bouwen. Dit betekent dat je meer calorieën moet consumeren dan je verbrandt, en deze moeten afkomstig zijn van een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten.

Feit: Krachttraining is essentieel voor spiergroei

Het is geen geheim dat krachttraining een belangrijke rol speelt bij het opbouwen van spiermassa. Door weerstandstraining uit te voeren, zoals gewichtheffen, stimuleer je de spiergroei en verhoog je de spiereiwitsynthese. Het is echter belangrijk om te onthouden dat rust net zo belangrijk is als training. Spieren herstellen en groeien tijdens rustperiodes, dus zorg ervoor dat je voldoende slaapt en rust neemt tussen je workouts.

Fabel: Cardio is niet nodig als je spieren wilt opbouwen

Hoewel krachttraining belangrijk is voor het opbouwen van spiermassa, betekent dit niet dat cardio helemaal vergeten moet worden. Cardiovasculaire training kan helpen bij het verbeteren van je algehele gezondheid en conditie, en het kan zelfs helpen bij het verbranden van extra calorieën. Het is echter belangrijk om een balans te vinden tussen cardio- en krachttraining, zodat je zowel je cardiovasculaire gezondheid als je spiermassa kunt verbeteren.

Feit: Hydratatie is cruciaal voor spiergroei

Water is essentieel voor veel lichaamsfuncties, waaronder spiergroei. Tijdens intensieve trainingen verlies je water door zweten, wat kan leiden tot uitdroging als je niet voldoende hydrateert. Uitdroging kan het spierherstel en de groei belemmeren, dus zorg ervoor dat je voldoende water drinkt, vooral tijdens en na je workouts.

Fabel: Je moet elke dag een berg supplementen slikken om spieren op te bouwen

Hoewel supplementen nuttig kunnen zijn als aanvulling op je dieet, zijn ze niet de sleutel tot succes als het gaat om het opbouwen van spiermassa. Het is veel belangrijker om te focussen op het eten van volwaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan eiwitten, zoals kip, vis, eieren, noten en bonen. Supplementen kunnen handig zijn om eventuele voedingslacunes op te vullen, maar ze kunnen nooit een gezond dieet vervangen.

Feit: Consistentie is cruciaal

Of je nu probeert af te vallen, aan te komen in gewicht of spieren op te bouwen, consistentie is de sleutel tot succes. Dit geldt zowel voor je dieet als voor je trainingsschema. Het is belangrijk om een ​​realistisch plan op te stellen en je eraan te houden op lange termijn. Kleine, consistente verbeteringen in je voeding en training zullen uiteindelijk leiden tot merkbare resultaten.

Fabel: Je moet jezelf volproppen met junkfood om aan te komen in gewicht

Hoewel het waar is dat je een calorie-overschot nodig hebt om aan te komen in gewicht, betekent dit niet dat je jezelf moet volstoppen met junkfood. Het is belangrijk om te streven naar een gezond dieet dat rijk is aan voedzame voedingsmiddelen. Dit betekent het eten van voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten, evenals het consumeren van veel groenten en fruit. Het is prima om af en toe te genieten van een traktatie, maar zorg ervoor dat het grootste deel van je dieet bestaat uit voedzame voedingsmiddelen.

Fabel: Als je stopt met trainen, veranderen je spieren meteen in vet

Dit is een veel voorkomende misvatting. Spieren en vetweefsel zijn twee verschillende soorten weefsels en kunnen niet rechtstreeks in elkaar veranderen. Wanneer je stopt met trainen, kunnen je spieren geleidelijk aan kracht en omvang verliezen als gevolg van gebrek aan stimulatie, maar ze zullen niet zomaar in vet veranderen. Wat wel kan gebeuren, is dat je lichaamsvetpercentage stijgt als je stopt met trainen en je calorie-inname niet aanpast.

Feit: Eet voldoende eiwitten voor spierherstel en -groei

Eiwitten zijn de bouwstenen van spieren, dus het is essentieel om voldoende eiwitten te consumeren voor spierherstel en -groei. Richt je op eiwitrijke voedingsmiddelen zoals kip, vis, eieren, zuivelproducten, tofu en peulvruchten, en probeer eiwitten te eten bij elke maaltijd en snack om een constante toevoer van aminozuren te behouden.

Conclusie

Aankomen in gewicht door voeding en training is geen eenvoudig proces, maar het is zeker haalbaar met de juiste aanpak. Door te focussen op een gebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en consistentie, kun je je doelen bereiken en een gezond gewicht bereiken. Vermijd de valkuilen van fabels en concentreer je op de feiten om het beste resultaat te behalen.

Performance Sports Nutrition - Turbo Mass Gainer
Turbo Mass GainerPerformance Sports Nutrition
4 smaken
 
House of Nutrition - Pro Shake
Pro ShakeHouse of Nutrition
5 smaken
99,90 89,90

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Wandelen voor Gevorderden: Tips & Tricks

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.