Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

7 gevolgen als je te weinig eet

Nancy Heynis
30 augustus 2022
Leestijd: 5 minuten

Ben je aan het diëten, zit je midden in je cutfase of heb je de afgelopen periode minder gegeten door stress? Let er dan op dat je niet te weinig eet! Op de korte termijn kan dit zorgen voor gewichtsverlies, maar op de lange termijn is dit schadelijk voor je lichaam. In deze blog besteden we aandacht aan ondervoeding en de gevolgen hiervan.

Waarom je niet te weinig moet eten

Te weinig calorieën eten kan juist averechts werken. Als je te weinig eet, krijgt je lichaam te weinig macronutriënten (vetten, koolhydraten en eiwitten) en micronutriënten (vitamines, mineralen en sporenelementen) binnen. Dit heeft je lichaam nodig om goed te functioneren. Bij ondervoeding hoef je niet altijd kilo’s te verliezen, maar het kan ook andere gevolgen hebben zoals afbraak van spier- en botmassa, duizeligheid, een verstoorde menstruatiecyclus etc.

Daarnaast is het super zwaar om een dieet vol te houden waarbij je veel te weinig eet. Je zal hierdoor veel meer zin krijgen om te gaan snacken en juist ongezonde maaltijden te kiezen. Volgens het voedingscentrum moeten vrouwen gemiddeld 2000 calorieën per dag eten en mannen 2500 calorieën. Het aantal calorieën verschilt natuurlijk wel van persoon tot persoon. Als je een actief beroep hebt zal je meer moeten eten dan iemand die de hele dag zit. Ook gewicht en lengte doen ertoe. Ben jij benieuwd hoeveel calorieën jij mag eten op een dag? Gebruik eens een calorie calculator die je kunt vinden op het internet.

De gevolgen van te weinig eten

Soms zijn we er zelf niet van bewust wanneer we te weinig eten. Daarom zullen we een aantal gevolgen van te weinig eten delen, zodat je deze lichaamssignalen zelf eerder opmerkt.

#1 JE DENKT DE HELE DAG AAN ETEN

Ben je de hele dag met eten bezig omdat je constant honger hebt? Dit is een groot signaal dat je te weinig calorieën tot je neemt. Eet grotere porties of voeg snacks toe aan je dagelijkse dieet. Gezonde snacks zijn bijvoorbeeld een handje noten, hüttenkäse, banaan, bakje kwark en ga zo maar door. Ook wij hebben een aantal eiwitrijke snacks die je makkelijk meeneemt voor onderweg!

#2 JE BENT CONSTANT MOE

Calorieën zijn eigenlijk niets anders dan energie. Als je te weinig calorieën eet, zal je constant moe zijn. Als je nergens kracht voor hebt dan wordt het bijzonder lastig om überhaupt nog naar de sportschool te gaan. Eet daarom een beetje extra en ontdek wat het voor je kan doen!

#3 JE BENT VAAK DUIZELIG

Als je te weinig eet dan daalt je bloedsuikerspiegel en dat zou duizeligheid tot gevolg kunnen hebben. Ook wanneer je te weinig vocht binnenkrijgt kan duizeligheid optreden. Zorg ervoor dat je regelmatig een tussendoortje eet zoals een handje noten of fruit.

#4 JE KAN SLECHT CONCENTREREN

Wist je dat weinig eten ook invloed kan hebben op je concentratie? Door te weinig te eten wordt focussen op werk een lastige opgave. Daarnaast is het zo dat je vaker dingen vergeet zoals belangrijke afspraken of je to do lijst thuis. Wanneer deze zogenoemde brain fog optreedt, kun je eens bedenken wanneer je voor het laatst iets gegeten hebt. Misschien is het wel weer tijd voor een gezonde snack!

#5 ALTIJD HANGRY

Wanneer je slecht gehumeurd bent, veroorzaakt door honger noemen we dat Hangry. Hetzelfde gebeurd wanneer je een langere tijd te weinig calorieën binnenkrijgt. Te weinig calorieën eten leidt namelijk tot meer boosheid en frustratie. Om de honger te stillen kun je het beste volkorenproducten eten, gezonde vetten en eiwitten. Eiwitten geven een verzadigend gevoel. Bovendien krijg je door deze gezonde voeding alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Natuurlijk kun je ook je voeding altijd aanvullen met multivitamine of andere vitamines en mineralen.

#6 JE VALT NIET MEER AF

Ben je aan het afvallen maar verlies je al een tijdje geen gewicht? Het kan zijn dat je dus te weinig eet. Je lichaam heeft namelijk calorieën nodig om calorieën te kunnen verbranden. Probeer eens 200 tot 300 calorieën meer te eten. En dan natuurlijk wel gezonde (onbewerkte) voedingsmiddelen.

#7 JE HEBT HET ALTIJD KOUD

Ben je vaak de enige op kantoor die het altijd koud heeft? Ook dit kan een signaal zijn van te weinig eten. Je lichaam gebruikt de beschikbare calorie reserves voor belangrijke functies zoals ademhalen of je spijvertering. Je lichaamstemperatuur zakt daardoor. Voeg ook in dit geval gewoon weer wat extra calorieën toe aan je dieet.

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.