Alle producten

On the go producten
Eiwitten/Proteïne
Afslanken/afvallen
Aminozuren
Creatine
Aankomen/Gainers
Vitamines & Gezondheid
Biologisch & Vegan
Voeding & Repen
Shots/Ampullen
Sportdranken
Sport & Fitness accessoires
Sportkleding
Workout
Nieuw
Producten vending machine

Tips om je uithoudingsvermogen te verbeteren

Nancy Heijnis
11 april 2022
Leestijd: 8 minuten

Je uithoudingsvermogen, wat is dit eigenlijk precies? Veel mensen denken dat je uithoudingsvermogen en conditie hetzelfde zijn, maar er zit een belangrijk verschil tussen de twee. Simpel gezegd is je uithoudingsvermogen een onderdeel van je conditie. Naast uithoudingsvermogen bestaat je conditie namelijk ook nog uit vier andere functies. Dit zijn kracht, lenigheid, snelheid en coördinatie. Deze vijf onderdelen staan samen ook wel bekend onder de afkorting CLUKS. Gezamenlijk bepalen deze vijf de staat van je conditie.

Je uithoudingsvermogen is dus een van de onderdelen en heeft specifiek betrekking op hoe lang je een bepaalde oefening of uitvoering kan volhouden op maximaal niveau. Zo brengt een hoog uithoudingsvermogen je niet alleen bij het sporten verder, maar ook bij je dagelijkse bezigheden heeft een hoog uithoudingsvermogen diverse voordelen. Niet meer hijgend boven komen als je een keer de trap pakt en makkelijk dat sprintje kunnen trekken om nog net de laatste trein te halen.

Maar, hoe kan je je uithoudingsvermogen dan verbeteren? Wij geven je een aantal tips waarmee jij jouw uithoudingsvermogen verbetert!

1. Start met hardlopen

Zoals je misschien al vermoed, is hardlopen de ideale sport om je uithoudingsvermogen te verbeteren. Dit kan het beste door de soort trainingen af te wisselen. Ga de ene keer bijvoorbeeld voor een duurloop en de andere keer voor een intervaltraining.

Duurloop

Bij een duurloop loop je in een minder hoog tempo. Hierdoor zou je onder het lopen bijvoorbeeld nog in staat moeten zijn om een gesprek te voeren. Doordat je tempo minder hoog is, houd je dit langer vol én kun je voor een langere afstand gaan. In de meest ideale situatie loop je in ieder geval één keer per week een duurloop en maak je de ronde iedere week 1 of 2 kilometer langer.

Intervaltraining

In tegenstelling tot een duurloop, doe je bij een intervaltraining juist aan korte sprints. Start bijvoorbeeld door 400 meter op hoog tempo te lopen en wissel dit vervolgens af met 30 seconden rust. Doe dit 8 - 12 keer, kijk hierbij vooral wat haalbaar is voor jou. Bouw dit rustig op en ga voor steeds meer herhalingen of een hoger tempo.

Snel wandelen

Is hardlopen niet voor je weggelegd? Of wissel je dit graag af met (snel) wandelen? Ook dit is goed voor het verbeteren van je uithoudingsvermogen! Bovendien is wandelen een heerlijke activiteit om samen met iemand te doen. Hardlopen kan zowel in de natuur als in de sportschool op de loopband. Hierbij kan je jezelf blijven uitdagen door steeds voor een grotere ronde te gaan, sneller te lopen of door bijvoorbeeld voor een heuvelachtige omgeving te kiezen. Ook op de loopband kan dit door simpelweg de hellingshoek aan te passen!

2. Plan voldoende rust tussen trainingsdagen

Net als bij andere trainingen, is ook bij het trainen van je uithoudingsvermogen het nemen van voldoende rust een belangrijk onderdeel. Plan daarom voldoende rust in tussen je trainingsdagen. Door dit te doen, zorg je ervoor dat je de volgende training weer kunt knallen! Zie de rustdagen als iets nuttigs en gebruik deze dagen in je voordeel om zo voor optimaal resultaat te zorgen!

3. Focus op je houding

Ook de houding die je aanneemt tijdens de oefeningen en trainingen is van groot belang wanneer jij je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Leg de focus op de vorm van de oefening en de juiste houding. Voldoende focus op deze onderdelen helpt je de herhalingen door te komen. Door de juiste techniek wordt je gemotiveerd de herhalingen af te maken. Dit geldt niet alleen voor oefeningen in de sportschool, maar ook bij het hardlopen helpt dit je om de duurloop tot een goed einde te brengen.

4. Voeg springoefeningen toe aan je workout

Ben je geen fan van hardlopen en ga je liever in de sportschool trainen? Probeer dan eens om springoefeningen aan je trainingsschema toe te voegen. Voor oefeningen als touwtje springen, op een box of kast springen of jumping jacks heb je veel energie nodig. Dit zijn dan ook goede oefeningen die je helpen je uithoudingsvermogen te verbeteren. Begin de eerste keer touwtje springen rustig en bouw dit vervolgens op. Het opbouwen kan je op verschillende manieren te doen. Bijvoorbeeld door sneller te draaien, door langer touwtje te springen of door hoger te springen. Varieer hierin en blijf jezelf uitdagen voor het beste resultaat!

5. Ga voor een HIIT workout

HIIT staat voor High-Intensity Interval Training. Een training waarbij korte periodes van super intense oefeningen en periodes van minder intensieve oefeningen en rust elkaar afwisselen. Een HIIT training is de perfecte workout wanneer je je uithoudingsvermogen wilt verbeteren. Ook je vetverbranding wordt bij deze trainingen optimaal gestimuleerd en een ander groot voordeel is dat je deze trainingen gemakkelijk thuis uit kunt voeren. Kortom, alleen maar pluspunten!

6. Zorg voor voldoende energie

Om het maximale van je lichaam te vragen, is het uiteraard van groot belang om je energieniveau op peil te houden. Dit is ook de reden dat je veel duursporters, zoals hardlopers en wielrenners, onder wedstrijden en trainingen gebruik ziet maken van supplementen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een lekkere energiedrankenergiereep of een workout gel welke je gemakkelijk onder het sporten in kan nemen om ervoor te zorgen dat je energielevel op peil blijft.

7. Neem de tijd

Tot slot onze laatste tip: neem de tijd en heb geduld. Het verbeteren van je uithoudingsvermogen doe je niet binnen één week en dit moet je ook zeker niet willen. Wees daarom geduldig en luister naar je lichaam. Zorg ervoor dat je naast het uiteindelijke doel waar je naartoe werkt, tussentijds ook kleinere doelen stelt. Zo blijf je gemotiveerd! Start here, end stronger.

Performance Sports Nutrition - Oat Bar (18-Pack)
Oat Bar (18-Pack)Performance Sports Nutrition
6 smaken
 
MP3 Drinks - Energized (12-pack)
Energized (12-pack)MP3 Drinks
4 smaken
19,90 17,90

Andere blog lezen

Verschil tussen Fatblockers en Fatburners

Lees meer >

Hoe krijg je gespierde benen en billen?

Lees meer >

Uw winkelmandje is leeg.

Favoriete producten

Uw favoriete producten lijst is leeg.